Vår deltagare Deyana berättar

Aktiviteterna blev nyckeln till Sverige

Möt Deyana som berättar om hur de sociala aktiviteterna blev startskottet för för hennes sociala liv i Sverige och en vardag där det nu mer verkar som om någonting alltid är på gång. En berättelse som visar på kraften som ligger i de vardagliga mötena och hur det faktiskt kan förändra livet.

Den första aktiviteten

Allting började som en reaktion på pandemin och dess sociala isolering. Deyana förklarar att känslan som infann sig var ett slags iver och önskan att kickstarta sitt sociala liv i Sverige efter pandemin. Det här ledde fram till att hon en dag anmälde sig för att följa med på en Kompis Sverige-aktivitet, och ibland undrar hon varför hon inte gjorde det tidigare.

Inför den första aktiviteten var det blandade känslor av nervositet och stark förväntan men även en rädsla för att uppfattas som girig då en gratisbiljett kändes för bra för att vara sann. Snabbt insåg Deyana dock att detta inte var fallet och att aktiviteten var full av människor som, precis som hon själv, ville möta människor, lära sig nya saker och få skapa gemensamma upplevelser tillsammans med andra. En aktivitet ledde snabbt till flera och snart så hade Deyanas liv i Sverige förändrats och var fyllt av spännande erfarenheter och fler vänskaper.

That one activity unraveled an array of wonderful events, meetings and experiences with lovely new people. It was a starter to my now pretty hectic social life in Sweden.

En inblick i den svenska kulturen

Utöver nya vänner och upplevelser så beskriver Deyana hur aktiviteterna har öppnat upp dörren till att förstå och få ta del av de svenska traditionerna, beteendena och historierna vilka bäddas in i allt ifrån teaterföreställningar till konserter och musikaler.

 It has taught me a lot about Swedish people and the cultural structure of this society.

Om det är en sak Deyana ångrar så är det att hon inte vågade ta steget och anmäla sig tidigare. Hon beskriver hela upplevelsen som livsförändrande och reflekterar även över hur hennes liv hade sett ut om hon inte hade anmält sig till den där första aktiviteten. Vi frågade Deyana om vad hon vill skicka med till andra som också, likt hon gjorde, går i tankarna av att prova. Hon svarar direkt: ”Jag kommer att vara för evigt tacksam för Kompis Sverige. Hittills har det varit helt fantastiskt. Alla borde anmäla sig då aktiviteterna öppnar dörrar till en bättre upplevelse som ny i Sverige. Jag önskar att jag hade upptäckt det tidigare.”

Tillsammans med Postkodstiftelsen bedriver vi projektet Vardagsintegration där vi arbetar för att skapa möten genom sociala aktiviteter över hela landet. Här kan du läsa mer om projektet:

Vill du följa med på en aktivitet? Se vad vi hittar på och anmäl dig här:

Redo att bli kompis?

Anmäl dig här