Så gör vi skillnad

För oss på Kompis Sverige är det viktigt att kunna visa resultat av vår verksamhet. Att det vi gör faktiskt gör skillnad för såväl individer som för samhället. Därför lägger vi mycket tid och engagemang i att säkerställa effekten av vårt arbete inom våra olika verksamhetsområde.
I allt vi gör strävar vi efter att deltagarna ska
utvecklas mot Kompis Sverige fyra mål
Vi följer de deltagare som kompismatchas under sex månader och mäter individernas utveckling genom utvärderingar och självskattning. Resultaten nedan baseras på svar från 217 nya och 118 etablerade svenskar som fick en kompis under 2018.

Genom sitt deltagande i Kompis Sverige utvecklas
nya svenskar inom flera viktiga områden

86%

av nya svenskar uppger att de har förbättrat sin svenska.

85%

av nya svenskar uppger att de har fått bättre förståelse för det svenska samhället.

80%

av nya svenskar uppger att de känner sig mer som en del av det svenska samhället.

Etablerade svenskar ökar sin förståelse för nya svenskar och deras situation

94%

av etablerade svenskar har fått en bättre förståelse om andra hur det kan vara att bygga upp ett liv i Sverige.

89%

av etablerade svenskar har fått bättre förståelse för andra kulturer. 

"Det var viktigt att jag fick träffa en kompis för jag kan förstå samhället bättre och jag vågar prata mer svenska nu. Jag är mamma-ledig nu och då kan man känna sig ensam och så kan man glömma språket, det är jättesvårt med svenska då men nu har jag kompis och kan öva svenska också."

Kvinna, 41 år, Kristianstad

"Jag har haft väldigt lite kontakt med nyanlända tidigare, trots att jag är utåtriktad, så det har varit roligt och utvecklande att lära känna min nya kompis, och så en starkare känsla hur det är att komma ny till Sverige - och hur lika vi är trots allt."

Kvinna, 56 år, Stockholm

"Vi har två nya kompisar från Kompis Sverige, det är mycket bra. När vi kom hit visste vi ingenting om svenska traditioner, nu vet vi mer om Sverige och det var bra med Kompis Sverige. Vi har besökt många nya platser, när vi sågs senaste gången spelade vi biljard tillsammans."

Man, 32 år, Botkyrka

RAPPORTER

 

Vi delar gärna med oss av våra resultat och insikter från verksamhet och projekt. Nedan finns ett antal rapporter som vi sammanställt.