Varför?

Varje år får cirka 100 000 människor Sverige som nytt hemland. Det är svårt för etablerade och nya svenskar att lära känna varandra på ett jämlikt och naturligt sätt. Bristen på möten leder till segregation och exkludering, med höga kostnader för individer och samhälle. Kompis Sverige verkar för att bygga vänskap och förebygga utanförskap.

Hur fungerar Kompis Sverige?

Med djupintervjuer som verktyg matchar Kompis Sverige ihop etablerade och nya svenskar. De nyanlända vill många gånger ha en svensk vän för att snabbare lära sig svenska och förstå det svenska samhället. Etablerade vill ofta få möjligheten att umgås med en person från en annan bakgrund och kultur. Matchningsmetoden utgår från intressen, livssituation och personlighet och är en viktig del för att kompisrelationerna ska fungera väl redan från början. Kravet är att kompisparen ska umgås i minst sex månader, men förhoppningen är att skapa varaktiga vänskapsrelationer.

Vad vill vi uppnå?

Vår vision är att sudda ut gränserna mellan nya och etablerade svenskar. Vi vill öppna upp Sverige genom att skapa möten mellan människor. Kompisrelationerna ger ett ömsesidigt utbyte som vidgar perspektiv, minskar språkbarriärer och bryter fördomar.  Genom att skapa vänskapsrelationer på individnivå ges nödvändiga förutsättningar för ett väl fungerande och mångkulturellt samhälle – ett Sverige där gränserna mellan etablerade och nya svenskar suddas ut.

Grundarna – vår historia

_G7A9810 as Smart Object-1 (1)
Kompis Sveriges grundare, Natassia Fry och Pegah Afsharian – Vår story

Hur många härinne har en kompis som ni kan prata svenska med efter skolan.

Detta frågar vi i en SFI-klass på 30 elever. Ingen räcker upp handen, inte ens de vi genom läraren fått veta bott i Sverige i nästan tio år. Samtidigt fylls vår mailkorg från etablerade svenskar med samma klara meddelande, vi känner inga nya svenskar. Alla jag umgås med har samma bakgrund och idéer. Här har vi kanske en del av svaret på frågan: varför blåser främlingsfientliga vindar in över Sverige?

Som en del av en global värld förändras Sverige. Vi bor i ett land som består av nya och etablerade svenskar, med ursprung i olika länder, kulturer, och med olika intressen. För att vårt samhälle ska kunna utvecklas och nå full potential måste vi känna trygghet och tillhörighet till varandra – det är vi som tillsammans är Sverige.

Vi startade Kompis Sverige ideellt våren 2013 för att vi tror på möten mellan människor. Okunskap om det som är främmande skapar många problem för såväl samhälle som individ, medan möten mellan individer gör människor mer tillåtande och inkluderande. Det är otroligt givande att se personer, med helt olika bakgrunder, kulturer och religioner mötas. Det blir så tydligt att med mer kunskap om varandra försvinner rädslor och fördomar för att istället ersättas med en insikt om att vi faktiskt är ganska lika ändå. ”Vi och dem” blir tillslut ofta bara ett ”vi”.

Att jobba på individnivå med att matcha ihop etablerade och nya svenskar ger inte bara nytta här och nu, starka vänskapsband och långvariga kompisrelationer förändrar på sikt även samhällsstrukturer. Vi har en långsiktig vision om att sudda ut gränserna mellan nya och etablerade svenskar, och en dröm om att vi ska öppna upp Sverige med möten mellan människor som metod.

Team

Kansli (i alfabetisk ordning):
elinblomberg

Elina Blomberg
Projektledare
elina.blomberg@kompissverige.se
070 770 10 75

Utbildning och erfarenheter
Kandidatexamen i samhällsplanering med inriktning mot sociologi på Stockholms Universitet. Arabiskastudier i Jordanien och spanska i Spanien och Peru. Mänskliga Rättigheter-utbildning på Röda Korsets Folkhögskola samt studerat Mellanöstern-och Nordafrikakunskap. Har tidigare arbetat som projektassistent på ett integrationsprojekt. Har även varit frivillig inom Röda Korset under flera år.

Vad är en bra kompis för dig?
En bra kompis för mig är någon som finns där. Någon man kan berätta sina tankar för och som berättar tillbaka om sina. Någon som gläds med en och vill en väl.

Din favoritplats i Sverige?
Det finns många härliga klippor, landet runt. En på Smögen på Västkusten, en annan på ön Möja i Stockholms skärgård och en halvklippa, mer av murbit egentligen i Visby. Alltid med utsikt över vatten och hav.

elsa

Elsa Carlberg
Projektledare
elsa.carlberg@kompissverige.se
076 324 03 70

Utbildning och erfarenheter
Politicies kandidatprogrammet, praktikant hos Kompis Sverige, arbetat som volontär i Kapstaden Sydafrika, och studentambassadör för Venture cup.
Vad är en bra kompis för dig?
En bra kompis är någon som är ärlig i alla situationer och som alltid står vid ens sida oavsett vilka val man gör.
Din favoritplats i Sverige?
Södra Djurgården, Stockholm. Perfekt när man bor i storstaden och vill komma nära naturen snabbt, gå en lång promenad och filosofera.

natassia

Natassia Fry
Grundare
natassia.fry@kompissverige.se
072 208 22 88

Utbildning och erfarenheter
Masterexamen i Internationella Relationer från Stockholms Universitet. Utbytestermin i nationalekonomi vid The Chinese University of Hong Kong samt studier i kinesiska. Ideellt engagemang inom integration, MR och socialt ansvarstagande. Venture/fellowship Ashoka Skandinavien.

Vad är en bra kompis för dig?
Någon som det är lätt att skratta med, som utmanar mig i mitt sätt att tänka, och som vill mig väl.

Din favoritplats i Sverige?
Just nu på hästryggen. Jag har nyligen börjat rida, det är fantastiskt roligt! Bastugatan på Södermalm i Stockholm, Fårö på Gotland och Landsort i Stockholms södra skärgård.

pegah

Pegah Afsharian
Grundare
pegah.afsharian@kompissverige.se
076 396 66 76

Utbildning och erfarenheter
Kandidatprogrammet i Mänskliga Rättigheter på Lunds Universitet. Persiska studier på Uppsala Universitet och International Center for Persian Studies i Tehran. Tidigare jobbat som kvalitetssamordnare på boende för ensamkommande flyktingbarn. Har varit ideellt engagerad inom olika projekt och verksamheter som rör integration, utrikespolitiska frågor och mänskliga rättigheter.

Vad är en bra kompis för dig?
En bra kompis är en person som är lojal och ärlig, som man känner sig trygg med och som utmanar, och får en att må bra!

Din favoritplats i Sverige?
Jag trivs väldigt bra hemma i mitt kök, i Stockholms skärgård, på stranden i Skanör och på Trädgården i Stockholm en sommarkväll.

sofiagranhaga

Sofia Granhaga Thormark
Projektledare
sofia.thormark@kompissverige.se
070 668 78 28

Utbildning och erfarenheter 
Master i Internationella Relationer, vidare studier i statsvetenskap och spanska. 5 års professionell internationell erfarenhet från organisationer som det Spanska Röda Korset och FN. 10 års erfarenhet av ideellt engagemang i humanitära frågor. Har bott och arbetat i sex olika länder de senaste tio åren.

Vad är en bra kompis för dig?
En person som ständigt utmanar och uppmuntrar, en person som får mig att vilja lära mer, upptäcka mer, veta mer!

Din favoritplats i Sverige?
Låktatjåkko fjällstation (Lappland) samt en badklippa på norra Tjörn (Bohuslän). Avståndet däremellan är 1704km. Jag tycker också mycket om kartor.

Stockholm - Frivilligledare

annacastro

Annika Castro Nilsson

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Utbildar mig till integrationspedagog, jobbar med nyanlända barn och skriver så mycket och ofta jag kan.

Vad är en bra kompis?
Någon du kan vara dig själv med och tycker om att dela stunder med.

Din favoritplats i Sverige?
Storstockholm (möjlighet till storstad ena stunden och vacker natur, till exempel svampskog, i nästa).

Annika Lindholm (1)

Annika Lindholm

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Jag älskar att lära mig nya saker, umgås med vänner och att resa. Jag är mamma, och matte till både en hund och två katter. Jag jobbar med HRIS globalt för Skanska.

Vad är en bra kompis?
Någon man kan ha roligt med och skratta tillsammans med.

Din favoritplats i Sverige?
Allra bäst trivs jag i Stockholms skärgård och vår vackra fjällvärld

danieltorbj

Daniel Thorbiörnson

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
När jag inte engagerar jag mig i Kompis Sverige studerar jag på ett Masterprogram i Afrikastudier. Denna termin praktiserar jag på ett forskningsinstitut. På fritiden gillar jag att träna, vistas i naturen och umgås med mina vänner.

Vad är en bra kompis?
För mig är en bra kompis empatisk, lojal, positiv och peppande. Det är också viktigt att en kompis är öppen för andras perspektiv och samtidigt kan dela med sig av sina egna.

Din favoritplats i Sverige?
Min favoritplats i Sverige är området kring Sareks nationalpark i Lapplandsfjällen, det är helt overkligt vackert. Annars är det inte mycket som slår en kopp kaffe på bryggan vid sommarstugan ute vid den norrländska kusten.

ebremi

Ebrima Faye

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Jobbar som systemadministratör och dricker kaffe.

Vad är en bra kompis?
En bra kompis enligt mig är en kompis som dricker kaffe med dig trots att hen inte gillar kaffe.

Din favoritplats i Sverige?
Min favoritplats i Stockholm är min soffa.

eleni

Eleni Kostaki.

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Jag jobbar som ekonomikonsult i en redovisningsbyrå och jag älskar att träffa kompisar, resa och promenera runt i Stockholm.

Vad är en bra kompis?
En bra kompis är någon som man har kul med men som man också lär sig något nytt och spännande från.

Din favoritplats i Sverige?
Jag här inte rest mycket i Sverige men jag älskar Stockholm. Min favorit plats är Hammarby sjöstad. Jag bodde där när jag kom till Stockholm och jag tycker att det är supermysigt där, speciellt på sommaren.

emmawest

Emma Vestberg

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Studerar, lagar & äter mycket mat, umgås

Vad är en bra kompis?
Det viktiga är dynamiken, men att båda är förstående, ärliga och har kul!

Din favoritplats i Sverige?
Naturreservatet Svanviken-Lindbacke utanför Nyköping

evgeni

Evgeni Leonov

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Jag arbetar som frilansande skådespelare, mediterar och håller på med musik.

Vad är en bra kompis?
En bra kompis är någon som finns där och lyssnar på dig oavsett hur du mår.

Din favoritplats i Sverige?
Gotland!

FullSizeRender (1)

Fredrik Nyman

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Jobbar, tränar, reser, äter, dricker, upprörs, läser, diskuterar, tittar, njuter, lyssnar, tänker och sover!

Vad är en bra kompis?
Den som får mig att förstå att jag har fel utan att göra mig sur.

Din favoritplats i Sverige?
Fyren Högbonden utanför Höga Kusten i Ångermanland

Bild 2016-01-24 kl. 22.39 #2

Göran Dalen

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Driver egen konsultverksamhet (Dalén Power AB),  hjälper hustrun i hennes verksamhet (jump and joy AB), är med barnbarnen, njuter av livet som pensionär som innebär en hel del utomhus-aktiviteter

Vad är en bra kompis?
Någon man kan dela upplevelser med och som man kan känna sig trygg med

Din favoritplats i Sverige?
Stockholms skärgård

jacob

Jacob Anderberg

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Jag arbetar som HR-specialist på ett statligt ägt företag. Fullt ös varje dag och massa kontakt med människor, vilket jag gillar! Utanför jobbet umgås jag med polare, planerar resor, tränar och skriver låtar på mitt piano.

Vad är en bra kompis?
En bra kompis är helt närvarande när ni ses. Det är respektfullt och öppnar för både humor och allvar i samtalet.

Din favoritplats i Sverige?
Eftersom jag har flyttat runt mycket och är ganska rotlös är alla platser där jag kan slappna av och njuta mina favoritplatser. Ju närmare havet desto bättre.

johannabeijer

Johanna Beijersten

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Arbetar på Skanska. Rider eller hänger med min fina familj på fritiden.

Vad är en bra kompis?
En bra kompis är en person man kan ringa när som helst, om vad som helst.

Din favoritplats i Sverige?
Älskar att vara utomhus – både på landet och i stan.

malin

Malin Göransson

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Läser en master i Mänskliga rättigheter.

Vad är en bra kompis?
Någon man har roligt med och som alltid finns där och ställer upp.

Din favoritplats i Sverige?
Gotland

mariasund

Maria Sund

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Jag pluggar förändringsledning och organisationsfrågor. Arbetar som nätverksledare och facilitator, egen företagare. Umgås med familj och vänner, tränar, spelar bridge, åker skidor, skridskor, paddlar osv.

Vad är en bra kompis?
Nästan odefinierbart – det känns! Exempel – förtroendefull, respekt, inlyssnande, sparrande, inspirerande, ömsesidighet etc.

Din favoritplats i Sverige?
Grundsund i Bohuslän, gärna på en klippa eller i havet!

mathilda

Mathilda Wallén

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Studerar på Stockholms universitet (just nu ej aktiv på Kompis Sverige då jag läser en utbytestermin i Istanbul). Jobbar inom hemtjänsten, går på roliga pass på gymmet och umgås med nära och kära.

Vad är en bra kompis?
En bra kompis är kort och gott någon du kan skratta mycket med.

Din favoritplats i Sverige?
Jag älskar områdena kring Nytorget på Södermalm.

mattis

Mattis Hansson

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Rent rumsligt är jag en betydande del av min tid på mitt jobb där jag arbetar med översvämningar och strömningsteknik. När jag tar klivet ut från jobbet förvinner mina tankar ofta iväg i dagdrömmande om olika resor jag kan göra ut i världen. Jag tillbringar mesta delen av min fritid med mina tre kärlekar, min flickvän, min träning och mig själv.

Vad är en bra kompis?
För mig är en bra kompis någon jag kan lita på. Någon jag kan dela både skratt och tårar med.

Din favoritplats i Sverige?
Jag älskar att spendera tid i jämtländska fjällen, där min familj har en stuga. Långt från storstadsbrus och rulltrappor med de vidsträckta svenska fjällen som närmaste granne.

mikaelohren

Mikael Öhrén

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Klättrar, leker improvisationsteater och promenerar i skogen!

Vad är en bra kompis?
Någon som genuint bryr sig i vått och torrt.

Din favoritplats i Sverige?
Den lilla byn Isunda i Dalarna där familjen har ett sommarställe.

miketopijan

Mike Topjian

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Jag studerar svenska (SAS) på grund nivå.

Vad är en bra kompis?
En bra kompis är en vän som man kan dela allt med.

Din favoritplats i Sverige?
Min favoritplats i Sverige är Gamla Stan.

navid

Navid Kamyab

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Jag studerar svenska som andra språk.

Vad är en bra kompis?
En person som kan förstå den andra personens situation, och som kan hjälpa till på olika sätt.

Din favoritplats i Sverige?
Gröna Lund. Jag har bra minnen därifrån.

PAwidell

P-A Widell

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Tjänsteman på Miljö- och energidepartementet. Gillar annars kartor, simma, samt nära och kära.

Vad är en bra kompis?
Ofta tillfälligheter som gör att man blir kompis med någon. En bra kompis kan väl definieras som någon som där det alltid känns som att man sågs igår även om det gått veckor, månader eller år sedan man sågs sist. Inte för att det har något att göra med att vara en god kompis utan snarare att det uppstod en personkemi någonstans på vägen, oavsett hur lika eller olika man är.

Din favoritplats i Sverige?
Lundaslätten och Ånnsjön!

Lund - Frivilligledare

amanda

Amanda Holm Strandqvist

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Mammaledig just nu till Fabian som föddes i september. Vi går många promenader men myser mest hemma.

Vad är en bra kompis?
En bra kompis är någon som frågar hur man mår och du instinktivt inte bara svarar bra. En bra kompis  bryr sig om hur du faktiskt mår.

Din favoritplats i Sverige?
Sandhammaren på Österlen. Trots att jag varit på många paradisstränder är detta den bästa. sanden är så finkornig att den gnisslar när man går.

emmaolsson

Emma Olsson

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Jag arbetar som administratör, umgås med vänner, tränar och reser gärna när det finns tid och möjlighet.

Vad är en bra kompis?
En bra kompis för mig är en person som är öppen, lyhörd och genuint intresserad av vad andra har att säga. En person som inspirerar och stöttar dig.

Din favoritplats i Sverige?
Jag tycker att det finns många fina platser i Sverige men min favoritplats ligger vid kusten hemma i Hälsingland. Jag gillar naturen och kombinationen av hav, skog och berg.

linnea

Linnea Håkansson

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
På vardagarna arbetar jag som bemanningsledare. På min fritid umgås jag med sambo, vänner, och familj. Jag tycker även om att träna Step, Aerobic och löpning.

Vad är en bra kompis?
En bra kompis är en person som ger men än vad den tar. En person som lyssnar och stöttar. En bra kompis är också en person som kan få en på bra humör när man känner sig nere.

Din favoritplats i Sverige?
När jag kommer hem till mina föräldrar på gården utanför Ystad och ute på Österlen så känns rjag ett speciellt lugn som jag inte känns någon annan stans. Där är verkligen min favorit plats.

 

 

sophia

Sophia Thelin

Vad gör du när du inte engagerar dig i Kompis Sverige?
Jag läser kandidatprogrammet i personal- och arbetslivsfrågor vid Lunds universitet och jobbar extra som staffing & recruitment assistant på Academic Work i Malmö.

Vad är en bra kompis?
En bra kompis enligt mig är lojal och finns dör när man behöver det. Det är en person som vill dela med sig av sig själv och som man tillsammans kan utvecklas med.

Din favoritplats i Sverige?
Österlen på sommaren.