Om oss

Varje år får cirka 100 000 människor Sverige som nytt hemland. Det är svårt för etablerade och nya svenskar att lära känna varandra på ett jämlikt och naturligt sätt. Bristen på möten leder till segregation och exkludering, med höga kostnader för individer och samhälle. Kompis Sverige verkar för att bygga vänskap och förebygga utanförskap.

Hur fungerar Kompis Sverige?

Med djupintervjuer som verktyg matchar Kompis Sverige ihop etablerade och nya svenskar. De nyanlända vill många gånger ha en svensk vän för att snabbare lära sig svenska och förstå det svenska samhället. Etablerade vill ofta få möjligheten att umgås med en person från en annan bakgrund och kultur. Matchningsmetoden utgår från intressen, livssituation och personlighet och är en viktig del för att kompisrelationerna ska fungera väl redan från början. Kravet är att kompisparen ska umgås i minst sex månader, men förhoppningen är att skapa varaktiga vänskapsrelationer.

Vad vill vi uppnå?

Vår vision är att sudda ut gränserna mellan nya och etablerade svenskar. Vi vill öppna upp Sverige genom att skapa möten mellan människor. Kompisrelationerna ger ett ömsesidigt utbyte som vidgar perspektiv, minskar språkbarriärer och bryter fördomar.  Genom att skapa vänskapsrelationer på individnivå ges nödvändiga förutsättningar för ett väl fungerande och mångkulturellt samhälle – ett Sverige där gränserna mellan etablerade och nya svenskar suddas ut.

Vår vision är att sudda ut gränserna mellan nya och etablerade svenskar. Vi vill öppna upp Sverige genom att skapa möten mellan människor.

Grundarna – vår historia

_G7A9810 as Smart Object-1 (1)
Kompis Sveriges grundare, Natassia Fry och Pegah Afsharian – Vår story

Hur många härinne har en kompis som ni kan prata svenska med efter skolan.

Detta frågar vi i en SFI-klass på 30 elever. Ingen räcker upp handen, inte ens de vi genom läraren fått veta bott i Sverige i nästan tio år. Samtidigt fylls vår mailkorg från etablerade svenskar med samma klara meddelande, vi känner inga nya svenskar. Alla jag umgås med har samma bakgrund och idéer. Här har vi kanske en del av svaret på frågan: varför blåser främlingsfientliga vindar in över Sverige?

Som en del av en global värld förändras Sverige. Vi bor i ett land som består av nya och etablerade svenskar, med ursprung i olika länder, kulturer, och med olika intressen. För att vårt samhälle ska kunna utvecklas och nå full potential måste vi känna trygghet och tillhörighet till varandra – det är vi som tillsammans är Sverige.

För att vårt samhälle ska kunna utvecklas och nå full potential måste vi känna trygghet och tillhörighet till varandra

Vi startade Kompis Sverige ideellt våren 2013 för att vi tror på möten mellan människor. Okunskap om det som är främmande skapar många problem för såväl samhälle som individ, medan möten mellan individer gör människor mer tillåtande och inkluderande. Det är otroligt givande att se personer, med helt olika bakgrunder, kulturer och religioner mötas. Det blir så tydligt att med mer kunskap om varandra försvinner rädslor och fördomar för att istället ersättas med en insikt om att vi faktiskt är ganska lika ändå. ”Vi och dem” blir tillslut ofta bara ett ”vi”.

Att jobba på individnivå med att matcha ihop etablerade och nya svenskar ger inte bara nytta här och nu, starka vänskapsband och långvariga kompisrelationer förändrar på sikt även samhällsstrukturer. Vi har en långsiktig vision om att sudda ut gränserna mellan nya och etablerade svenskar, och en dröm om att vi ska öppna upp Sverige med möten mellan människor som metod.

Team

Kansli (i alfabetisk ordning):
elinblomberg

Elina Blomberg
Projektledare
elina.blomberg@kompissverige.se
070 770 10 75

Utbildning och erfarenheter
Kandidatexamen i samhällsplanering med inriktning mot sociologi på Stockholms Universitet. Arabiskastudier i Jordanien och spanska i Spanien och Peru. Mänskliga Rättigheter-utbildning på Röda Korsets Folkhögskola samt studerat Mellanöstern-och Nordafrikakunskap. Har tidigare arbetat som projektassistent på ett integrationsprojekt. Har även varit frivillig inom Röda Korset under flera år.

Vad är en bra kompis för dig?
En bra kompis för mig är någon som finns där. Någon man kan berätta sina tankar för och som berättar tillbaka om sina. Någon som gläds med en och vill en väl.

Din favoritplats i Sverige?
Det finns många härliga klippor, landet runt. En på Smögen på Västkusten, en annan på ön Möja i Stockholms skärgård och en halvklippa, mer av murbit egentligen i Visby. Alltid med utsikt över vatten och hav.

elsa

Elsa Carlberg
Projektledare
elsa.carlberg@kompissverige.se
076 324 03 70

Utbildning och erfarenheter
Politicies kandidatprogrammet, praktikant hos Kompis Sverige, arbetat som volontär i Kapstaden Sydafrika, och studentambassadör för Venture cup.
Vad är en bra kompis för dig?
En bra kompis är någon som är ärlig i alla situationer och som alltid står vid ens sida oavsett vilka val man gör.
Din favoritplats i Sverige?
Södra Djurgården, Stockholm. Perfekt när man bor i storstaden och vill komma nära naturen snabbt, gå en lång promenad och filosofera.

natassia

Natassia Fry
Grundare
natassia.fry@kompissverige.se
072 208 22 88

Utbildning och erfarenheter
Masterexamen i Internationella Relationer från Stockholms Universitet. Utbytestermin i nationalekonomi vid The Chinese University of Hong Kong samt studier i kinesiska. Ideellt engagemang inom integration, MR och socialt ansvarstagande. Venture/fellowship Ashoka Skandinavien.

Vad är en bra kompis för dig?
Någon som det är lätt att skratta med, som utmanar mig i mitt sätt att tänka, och som vill mig väl.

Din favoritplats i Sverige?
Just nu på hästryggen. Jag har nyligen börjat rida, det är fantastiskt roligt! Bastugatan på Södermalm i Stockholm, Fårö på Gotland och Landsort i Stockholms södra skärgård.

pegah

Pegah Afsharian
Grundare
pegah.afsharian@kompissverige.se
076 396 66 76

Utbildning och erfarenheter
Kandidatprogrammet i Mänskliga Rättigheter på Lunds Universitet. Persiska studier på Uppsala Universitet och International Center for Persian Studies i Tehran. Tidigare jobbat som kvalitetssamordnare på boende för ensamkommande flyktingbarn. Har varit ideellt engagerad inom olika projekt och verksamheter som rör integration, utrikespolitiska frågor och mänskliga rättigheter.

Vad är en bra kompis för dig?
En bra kompis är en person som är lojal och ärlig, som man känner sig trygg med och som utmanar, och får en att må bra!

Din favoritplats i Sverige?
Jag trivs väldigt bra hemma i mitt kök, i Stockholms skärgård, på stranden i Skanör och på Trädgården i Stockholm en sommarkväll.

sofiagranhaga

Sofia Granhaga Thormark
Projektledare
sofia.thormark@kompissverige.se
070 668 78 28

Utbildning och erfarenheter 
Master i Internationella Relationer, vidare studier i statsvetenskap och spanska. 5 års professionell internationell erfarenhet från organisationer som det Spanska Röda Korset och FN. 10 års erfarenhet av ideellt engagemang i humanitära frågor. Har bott och arbetat i sex olika länder de senaste tio åren.

Vad är en bra kompis för dig?
En person som ständigt utmanar och uppmuntrar, en person som får mig att vilja lära mer, upptäcka mer, veta mer!

Din favoritplats i Sverige?
Låktatjåkko fjällstation (Lappland) samt en badklippa på norra Tjörn (Bohuslän). Avståndet däremellan är 1704km. Jag tycker också mycket om kartor.

Vill du bli frivilligledare? Som frivilligledare är du med och leder aktiviteter, rekryterar och intervjuar deltagare. Du kan också efter behov och egna önskemål vara med och utveckla verksamheten på andra sätt; såsom skapa fokusgrupper, vara bollplank, producera korta filmklipp etc.

Anmäl ditt intresse

Bor du i Stockholm? Läs mer om alla våra frivilligledare i Stockholm, och hur du gör för att bli en av dem.

Frivilligledare i Stockholm

Bor du i Lund? Läs mer om alla våra frivilligledare i Lund, och hur du gör för att bli en av dem.

Frivilligledare i Lund

Stöd Kompis Sverige

Skicka ditt bidrag till 1230972448

Kompis Sverige är en ideell icke-vinstdrivande organisation