Kompis Stories -

Asmaa och Maria

Sommaren 2022, mitt i ett varmt och levande Göteborg, träffades kompisarna Asmaa och Maria för första gången efter att ha matchats ihop av Kompis Sverige. De möttes upp för en promenad genom stan, solen sken och trots att det var deras första möte kändes det som om de redan var gamla vänner.
Asmaa och Marias första möte i juli 2022.

Trots att det var första gången vi träffades kändes det som att vi redan kände varandra.

Maria

Maria beskriver att hon redan efter den första dagen kände en stor glädje över att ha blivit matchad med just Asmaa och få en chans att lära känna henne och hennes familj. Det blev tydligt direkt att de båda kände sig bekväma i varandras sällskap, kanske till stor del för att de är så lika varandra.

Under vinterhalvåret hittar de glädje i att umgås hemma hos varandra. Deras möten är fyllda med fantastisk mat och planer på framtida aktiviteter. Från svenska middagar till koreanska rätter. Tillsammans har de utforskat olika evenemang arrangerade av Kompis Sverige och deras barn har också fått en chans att lära känna varandra.

Asmaa tycker att hon har lärt känna fler svenska traditioner sedan vi träffades. Vi pratar mycket om svensk kultur. Min fästman spelade flygel hemma hos oss vilket var mycket uppskattat. Koreansk mat visade sig vara gott!

Maria

Deras vänskap har inte endast fört dem närmare varandra utan också introducerat de båda till nya traditioner och kulturer. Maria har som mål att bygga upp ett litet arabiskt ordförråd medan Asmaa uppskattar svensk kultur och matlagning.

Det bästa med Maria är att hon alltid ger mig positiv energi. Maria behandlar mig med ett enkelt sätt. Ödmjuk. Anpassar sig efter varje situation. Jag tvekar inte att säga vad som helst till Maria.

Asmaa

Asmaa och Maria beskriver att deras vänskap är väldigt öppen – att de alltid känner sig välkomna och accepterade hos och med varandra. För Asmaa är Marias positiva energi något som hon värdesätter högt medan Maria uppskattar den genuina vänlighet och glädje som Asmaa sprider omkring sig – att det är en självklarhet att hon alltid är välkommen hem till henne och hur hon alltid känner sig fylld med glädje efter att de har träffats. Det blir tydligt att vänskapen för dem innebär en ömsesidig resa av stöd och gemenskap.

Vi frågar om det är någonting som kompisarna vill skicka med till alla som funderar på att bli kompis. Rådet till andra är att inte förhastat döma en person endast baserat på ens fördomar och det man ser på utsidan – vem det faktiskt är som man möter visar sig endast när man tar sig tiden att lära känna personen.

För många svenskar är det varken naturligt eller vanligt förekommande att skaffa nya kompisar som vuxen. Därför uppmanar jag fler etablerade svenskar att våga bli kompis. Har ni tur kan ni få en verkligt god vän där vänskapen blir livslång – som för oss!

Maria

Redo att bli kompis?

Anmäl dig här