Det beror mycket på hur stort intresset är just nu. Du som är ny i Sverige och vill ha någon att öva svenska med får ofta vänta lite längre eftersom det är fler nya svenskar som anmäler sig än etablerade svenskar. Du får därför räkna med att vänta några veckor till några månader.
Vi gör vårt bästa för att hitta en kompis så snart som möjligt, men kan tyvärr inte lova att alla som vill kan få en kompis. Om vi inte hittat en kompis till dig inom 60 dagar får du ett mail med en fråga om du vill fortsätta vänta.
Att bli kompis innebär att du matchas med en person som har en annan bakgrund än din egen. Vi matchar alltid en ny svensk med en etablerad svensk. Som kompisar förväntas ni båda vara aktiva och hålla kontakt med varandra. Ansvaret är bådas och vi hoppas också att ni ska ha ett utbyte av varandra.
Att vara kompis är inte ett uppdrag utan bygger på frivillighet och nyfikenhet på andra personer. Ingen får betalt och ingen förväntas betala för den andra om ni t ex går och fikar. Vi tror på att försöka ha en så jämlik kompisrelation som det går.
Du blir kompis genom att fylla i ett formulär här på hemsidan.
Vi matchar personer som är nya i Sverige med personer som är etablerade. När vi matchar utgår vi bland annat från var ni bor, kön, ålder, intressen, familjesituation, yrkesbakgrund eller annat som personen har angett att den tycker är viktigt.
När vi matchat er så får ni ett mail och ett SMS med varandras kontaktuppgifter för att ta kontakt med varandra. Vi hör av oss löpande för att stämma av hur det går och hur det känns för båda. Om något inte känns bra så kan vi matcha om med en ny kompis.
I första hand är det upp till er som kompispar att hitta något som fungerar bra för båda två. Ibland kan man ha olika förväntningar eller möjligheter att träffas. Prata med din kompis om du upplever att ni inte har samma förväntningar.
Vi rekommenderar att ni försöker träffas åtminstone en gång i månaden och att ni även har kontakt på andra sätt mellan era träffar, t ex på telefon, SMS eller sociala medier. Ibland är det svårt att hinna träffas
Vi följer er under sex månader, så vi vill gärna att ni försöker träffas och ha kontakt regelbundet under denna period. Det betyder inte att det är slut efter sex månader om ni inte vill det. 7 av 10 kompisar uppger efter sex månader att de vill fortsätta träffas och många har blivit vänner för livet.
Om någon av er inte kan eller vill fortsätta träffas så vill vi att ni meddelar oss så att vi kan hitta en ny matchning om någon av er vill det. Maila till kompis@kompissverige.se
Om du kommer på att du glömt någon viktig information eller vill ändrat något så går det bra att maila till kompis@kompissverige.se och skriva vad du vill ändra eller uppdatera. Det är bra om du kan maila från samma mailadress som du angav när du anmälde dig så är det lättare för oss att hitta din profil när vi ska uppdatera den.
Det är inga konstigheter. Ibland är man bara olika och det kan finnas omständigheter som gör att det inte känns som att ni passar ihop. Det är inget som man ska känna dåligt samvete för. Det ska kännas roligt och givande för båda!
I vissa fall kan det gå att lösa om man reder ut eventuella missförstånd, men ibland kan det också vara bättre att vi matchar er med varsin ny kompis istället.
Kontakta oss på kompis@kompissverige.se så hittar vi en så bra lösning som möjligt för alla inblandade.
Ibland förändras saker i ens liv som gör att man inte kan fortsätta. Vi försöker alltid hjälpa till så gott vi kan och kan försöka hitta en ny kompis om någon av er vill det.
Maila oss på kompis@kompissverige.se så hjälper till.
Det går jättebra att bli matchad med en annan familj. För att bli matchad med en annan familj, ange det när ni fyller i formuläret för att bli kompis. Tänk på att kan ta tid att hitta en familj om ni har många önskemål på vilka ni vill träffa.
Vi rekommenderar att du som ny svensk har läst på SFI nivå C eller kan engelska. Detta för att båda kompisarna ska kunna göra sig förstådda med varandra från början.
Ja, det går jättebra att få en till kompis. Många som har matchats via oss hör av sig och vill matchas igen. Vi gör alltid vårt allra bästa för att hitta en kompis så snart som möjligt, men kan tyvärr inte lova att det alltid går att hitta en till kompis i ditt närområde. Om du vill att vi letar efter en till kompis till dig så får du gärna mejla oss på kompis@kompissverige.se. Vi ställer även frågan i den utvärdering vi skickar ut till våra matchade kompisar efter sex månader.
Det är alltid svårt att hitta ord och begrepp som är tydliga för alla och som inte exkluderar. Vi har valt att benämna våra deltagare som nya svenskar och etablerade svenskar.
Med NY SVENSK menar vi en person som:
- har flyttat till Sverige
- vill ha någon att öva/prata svenska med
- vill etablera sig i Sverige
Med ETABLERAD SVENSK menar vi en person som:
- är född i Sverige eller
- har bott i Sverige i många år
- talar flytande svenska
- känner sig etablerad i Sverige
Huruvida någon räknas som ny svensk eller etablerad svensk behöver inte alltid stå i direkt relation till hur länge man har varit i Sverige. Det som framför allt avgör är hur etablerad man känner sig i samhället. Därför kan en ny svensk exempelvis ha bott i Sverige i 20 år medan en etablerad flyttade hit för 10 år sedan.
Du måste vara minst 18 år för att anmäla dig.
Vi har deltagare från hela landet och kan matcha över hela Sverige. Eftersom vi har begränsade resurser behöver vi priortera de som bor i kommuner och/eller regioner vi har samarbete med.
Vi försöker alltid hitta en kompis som bor så nära dig som möjligt, helst i samma kommun. Beroende på var i landet du bor kan det vara svårare ibland och ta lite längre tid.
Ange i din anmälan om du kan tänka dig att främst ha kontakt digitalt så kan vi försöka matcha dig med någon med samma önskemål.
Du kan alltid ange önskemål, men det kan göra att det blir svårare och tar längre tid för oss att hitta en kompis till dig. Skriv dina önskemål i fritextfälten i din anmälan så försöker vi hitta en bra matchning.
Aktiviteterna är alltid gratis. Detta är möjligt tack vare våra fantastiska samarbetspartners som bjuder in våra kompisar till deras evenemang eller verksamhet. Ibland krävs biljett till lokaltrafik för att ta sig till aktiviteten och den måste du i så fall betala själv.
Ja, absolut! De allra flesta aktiviteter är öppna för alla, men ibland kan en aktivitet vara till för endast de som har matchats med en kompis. Detta står i så fall på anmälningssidan.
Kom ihåg att du alltid måste boka plats för att gå på en aktivitet.
Ja, vi får nästan alltid in avbokningar till aktiviteterna. Många gånger finns det därför chans att komma på aktiviteten ändå.
Vi ringer eller sms:ar dig ifall vi får avbokningar och du får en plats. Vi kan inte säga i förväg när det blir utan det beror på när en avbokning kommer in.
Ja, du är välkommen ensam eller med en kompis eller familj. Bara du bokar plats innan. Om ni är flera som ska gå måste ni boka plats för alla som vill gå på aktiviteten.
Vi är en liten organisation med begränsade resurser. Det gör att vi inte alltid har möjlighet att hitta volontärer och aktivitetspartners på alla orter. Vi försöker hitta sätt att erbjuda aktiviteter på många platser, men det är inte alltid möjligt. Oavsett var du bor kan du anmäla dig till våra digitala aktiviteter. https://www.kompissverige.se/aktiviteter
Det är mycket viktigt att du hör av dig om du inte kan gå så att vi kan ge platsen till någon annan. I mailet du fick när du bokade din plats finns en länk för att avanmäla dig. Du kan även maila till info@kompissverige.se om du eller någon i ditt sällskap inte kan gå.
Ja, de är varmt välkomna! Men titta om det är en åldersgräns på den aktuella aktiviteten. Du måste alltid boka platser även för barnen. Det är också viktigt att tänka på att barnen inte får störa övriga deltagare.
Du är självklart varmt välkommen ändå! Titta bland aktiviterna efter något som du tror passar dig. Kom ihåg att du måste anmäla dig för att få plats.
Ja! Vi hoppas ha lika många nya som etablerade svenskar på våra aktiviteter. Ofta är de flest nya svenskar, så vi hoppas fler etablerade svenskar vill komma och mötas.
Ibland kan etablerade svenskar känna att de inte ska ta upp en plats som någon som kanske inte har samma tillgång till aktiviteter skulle kunna få. Då är det viktigt att känna till att de flesta nya svenskar som anmäler sig till aktiviteter gör det för att också få möjlighet att träffa etablerade svenskar och öva svenska. Du bidrar därför till en bättre aktivitet för de som är med!
För oss på Kompis Sverige är det viktigt att kunna visa resultat av vår verksamhet. Att det vi gör faktiskt gör skillnad för såväl individer som för samhället. Därför lägger vi mycket tid och engagemang i att säkerställa effekten av vårt arbete inom våra olika verksamhetsområde. Läs mer om våra målsättningar och resultat här.
Vi brinner för samverkan och partnerskap mellan olika samhällssektorer. Om ditt företag är intresserat av ett partnerskap eller att på annat sätt stötta vår verksamhet får du gärna höra av dig till vår Partneransvarig företag Christina Gjerulf Branting
Läs gärna om hur du som företag kan göra skillnad här.
Kompis Sveriges olika program och utvecklingsprojekt finansieras av offentlig sektor, stiftelser och företag. Vår målsättning är att ha en bred och diversifierad finansiering där våra resurser ska kunna användas till att göra konkret och mätbar skillnad för individ och samhälle.
Vi samarbetar även med ett flertal samhällsaktörer som kostnadsfritt erbjuder våra deltagare roliga kostnadsfria aktiviteter. Vi på Kompis Sverige vet att vi måste jobba tillsammans för att kunna göra skillnad.
I Språkcafé online träffas vi i grupp för att prata och öva svenska via videosamtal i den digitala tjänsten Zoom. Du kan vara med via en dator eller en mobiltelefon. Vi har ett nytt tema att prata om varje vecka. Vi delar in deltagarna i mindre grupper på ca 3-5 personer och pratar i grupperna. Språkcafé online brukar vara i ungefär en timme. Läs mer.
Anmälan görs alltid via hemsidan under fliken för aktiviteter.
Du får som alla andra frågor att diskutera i smågrupper. Din roll kan vara att hjälpa till med att hitta rätt ord, förklara svåra ord och kanske ibland hjälpa till att driva samtalet vidare. Du behöver inte förbereda något och du behöver inte vara expert på grammatik. Det viktigaste är att du har ett inkluderande sätt och bidrar med dina erfarenheter.
Nej! Allt med Kompis Sverige är gratis för deltagare.
Att vara volontär på Kompis Sverige innebär att du är med och leder våra sociala aktiviteter. I dagsläget har vi volontärgrupper i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund. Detta gör vi för att kunna anordna fler ledda aktiviteter.
Vi söker alltid personer som vill engagera sig som kompisar över hela Sverige. Ibland söker vi även volontärer för att leda sociala aktiviteter på olika platser. Vi använder oss då av Volontärbyrån som rekryteringsportal. Klicka här för att se vilka uppdrag vi söker volontärer till just nu. Varmt välkommen med din intresseanmälan!
Som volontär i Kompis Sverige kan du bidra på olika sätt, t ex genom att leda aktiviteter. Att engagera sig ideellt i Kompis Sverige ger en meningsfull fritid, personlig utveckling, värdefulla erfarenheter samt en massa gemenskap och glada stunder!
Vi gör skillnad på volontärer och deltagare/kompisar. När du anmäler dig för att bli kompis eller för att deltaga i en aktivitet ser vi dig som en deltagare som möter andra deltagare på lika villkor. Volontär kallar vi dem som på olika sätt bidrar till verksamhetens genomförande t ex genom att leda aktiviteter.
Ja! Som volontär får du en grundutbildning där du bl.a. får lära dig mer om vår värdegrund, våra målgrupper, rollen som volontär, hur vi arbetar och saker att tänka på. Som volontär är du försäkrad via vår volontärförsäkring. Vi tar alltid registerutdrag på våra volontärer och du får ett volontärintyg när du varit volontär under minst ett år.
Att bli kompis innebär att vi matchar dig med en annan person för att ni ska lära känna varandra och umgås på det sätt som passar er. Vi ser det i första hand som ett ömsesidigt utbyte och inte ett ”uppdrag”.
Att vara volontär på Kompis Sverige innebär att du är med och leder olika delar av verksamheten, t ex aktiviteter.
Det varierar beroende på vad du vill göra och vad som finns att göra, men vi vill att du räknar med att lägga åtminstone sex timmar i månaden som volontär.