Samarbeten

Samarbete med Swedbank stärker ekonomisk inkludering

Samarbete med Swedbank stärker ekonomisk inkludering
På Kompis Sverige arbetar vi ständigt för att skapa meningsfulla möten mellan personer med olika bakgrunder och bryta utanförskapet för människor som är nya i Sverige. I vårt initiativ "Pengar & fika" har vi slagit oss samman med Swedbank för att skapa en trygg och avslappnad miljö där vi diskuterar och lär ut privatekonomi till nya svenskar – över en fika!

Vad är Pengar & fika?

Under 2023 inleddes samtal mellan oss på Kompis Sverige och en av Sveriges största banker, Swedbank. Vi frågade oss själva hur vi tillsammans skulle kunna använda våra olika kunskapsområden för att bidra till ett samhälle som inkluderar fler och stärker individen.

Svaret på frågeställningen heter ”Pengar & fika” och är ett samarbete som syftar till att hjälpa nya svenskar att bättre förstå den svenska ekonomiska vardagen samt skapa en plattform för ömsesidigt utbyte av kunskap. Under avslappnade former diskuterar vi allt från hur man lägger upp en budget och vilka försäkringar man behöver, till pensionssystem och hur en jämställd ekonomi kan se ut. Swedbank bidrar med sin finansiella expertis och vi på Kompis Sverige med vår förmåga att nå och aktivera nya svenskar samt skapa möten där alla kan känna sig inkluderade. Tillsammans vill vi ge deltagarna verktyg för att ta kontroll över sin ekonomi och känna sig mer säkra i sin ekonomiska framtid i Sverige. Under 2024 besöker vi 15 olika orter över hela landet.

Samarbetet med Swedbank visar hur företag och organisationer kan samarbeta för att skapa verklig förändring. Genom att jobba tillsammans skapar vi en positiv inverkan på individers liv, och i förlängningen på hela samhället.

Vad säger deltagarna?

Deltagarnas respons har varit mycket positiv. Många har lyft hur givande det är att få praktiska och handfasta råd om sin privatekonomi och att göra detta i en miljö där de känner sig hörda och sedda. Deltagarna poängterar även vikten av att få information på lätt svenska och att atmosfären är avslappnad – då vågar man ställa frågor som man kanske annars inte skulle.

Det var trevligt att träffa personer från olika länder och man började känna varandra. Dessutom lärde man sig nya ekonomiska begrepp. Vi ställde många frågor och ni kunde förklara allt på ett lätt sätt. 

Som en ny person i Sverige behöver man sådana här program, för att man ska lära sig hur saker fungerar i Sverige. Det är viktigt att få information direkt från rätt person.

Vill ni samarbeta?

Pengar & fika är ett av många exempel på hur företag och ideella organisationer kan skapa projekt med samhällsnytta. På Kompis Sverige är vi alltid öppna för nya samarbeten med företag som vill bidra till ett mer inkluderande samhälle. Oavsett om ni vill bidra med kunskap, resurser eller idéer så är vi övertygade om att vi tillsammans kan skapa projekt som gör verklig skillnad.

Kontakta oss gärna om ni vill vara med och bygga broar mellan människor och skapa en ljusare framtid för alla! Mejla då Christina Gjerulf Branting: christina.gjerulf.branting@kompissverige.se

  • Här kan du läsa mer om initiativet: Pengar & fika
  • Vill du veta mer om våra olika samarbeten? Det kan du göra här: Samarbeten
  • Lär dig mer om hur ni kan engagera er: Engagera er

Pengar & fika är ett samarbete mellan Kompis Sverige och Swedbank.

Redo att bli kompis?

Anmäl dig här