I Stockholm och Karlstad finns nu möjligheten att kompismatchas i grupp tillsammans med andra volontärer. Tillsammans får ni möjligheten att stötta en familj som är ny i Sverige. Detta sker med kontinuerligt stöd från oss på Kompis Sverige 💛
Vi kallar det Community Support
Med inspiration från Kanada och flertalet andra länder i Europa som arbetar med liknande initiativ lanserar vi nu vår egna variant – anpassad till den svenska kontexten. Vi kallar det Community Support, och programmet skiljer sig från vårt kompisprogram och ordinarie kompismatchningar genom att vi arbetar med en grupp människor. Gruppen består av en nyanländ kvotflyktingfamilj samt tre till fyra etablerade svenskar som är volontärer. Man matchas med andra ord i grupp och kan på så sätt stötta varandra och dela på ansvaret.
Vi vill att kvotflyktingar så tidigt som möjligt i sin etablering ska kunna börja skapa sociala kontaktnät bestående av etablerade svenskar, ta del av lokalt föreningsliv och få möjlighet att öva på det svenska språket genom funktionell språkträning.
Att matchas i grupp
En av styrkorna i Community Support är att man som volontär matchas i grupp med andra volontärer. Därigenom ges man möjlighet till ett nytt socialt nätverk som lär känna varandra genom att i en gemensam uppgift samarbeta för att stötta och lotsa en nyanländ familj in i det svenska samhället. Som individ får man även en möjlighet att bidra med sina unika kvalitéer och sin kunskap. Tillsammans kompletterar man som volontär varandra och hjälps åt.
Vad är en kvotflykting?
En kvotflykting är en person som har flytt från sitt land och som har blivit utvald av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få flytta till ett annat land. Det kallas vidarebosättning. De flesta kvotflyktingar vidarebosätts från områden som gränsar till kriser och konflikthärdar. Vidarebosättning blir en allt viktigare insats för att förhindra att människor riskerar livet i sina försök att korsa Medelhavet.
Den svenska flyktingkvoten ska bidra till att lösa utdragna flyktingsituationer som riskerar att bli permanenta. Den kan också erbjuda skydd snabbt till personer i utsatta lägen.
Källa: Migrationsverket
Urval
Vi kommer under 2024 välja ut ett antal volontärkandidater som kallas till informationsträffar i Stockholm och Karlstad. Rekrytering sker löpande.
I urvalet prioriterar vi gruppens sammansättning och eftersträvar en mix av åldrar, kompetenser och erfarenheter.
Utbildningar & stöd från oss
Som volontär blir du inbjuden till en introduktionsträff och onboarding tillsammans med de andra volontärerna i din grupp. Där får du en utbildning i hur systemet för vidarebosättning ser ut samt hur kommuner jobbar med flyktingmottagande. Du får även en exit-träff vid uppdragets slut efter sex månader. Däremellan får du löpande stöd i uppdraget från Kompis Sverige.
Tidsperiod
Volontäruppdraget är på 6 månader från det att din grupp har tilldelats en nyanländ person eller familj. Exakt tidsåtgång kan variera beroende på din grupps sammansättning och den nyanländes behov.
Anmälan & vem du är
Vi letar efter dig som är trygg, grundad och pålitlig. Du är genuint intresserad och nyfiken på andra människor, bra på att samarbeta och har integritet. Du behöver vara över 18 år för att bli volontär.
Vill du engagera dig? Fyll i formuläret och anmäl ditt intresse så kontaktar vi dig inom kort med mer information.
Community Support är en del av det utvecklingsarbete som vi på Kompis Sverige genomför under perioden 2023-2025. Arbetet finansieras av Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) med målsättningen att bidra till att utveckla målgruppsanpassade och skalbara lösningar för vidarebosatta kvotflyktingars sociala integration.