fbpx

Så funkar det


Kompis Sverige är en kompisförmedling för vuxna. Vi matchar ihop nya och etablerade svenskar. Kvinnor med kvinnor. Män med män. Vi kan också matcha par med par och familjer med familjer.

Målet är att ni ska bli riktiga kompisar och ses även efter Kompis Sverige-tiden. Därför lägger vi lite extra tid på att hitta rätt matchning. Till exempel tittar vi på gemensamma intressen, yrke, utbildning eller kanske familjesituation.

Kompis Sverige-tiden pågår i sex månader. I början kan det vara extra viktigt att prioritera varandra. Men i snitt rekommenderar vi att ni ses cirka sex timmar per månad.


För att bli kompis

Vi tror på jämlika möten. Där både du som ny och etablerad svensk har något att lära av varandra. Nya svenskar vill många gånger ha en svensk vän för att snabbare lära sig svenska och förstå det svenska samhället. Etablerade vill ofta få möjligheten att umgås med en person från en annan bakgrund och kultur.

Nya svenskar kommer vi oftast i kontakt med via olika SFI-skolor. De kan ha en flyktingbakgrund, men också ha kommit till Sverige av anledningar som kärlek, arbete eller utbildning. Etablerade svenskar hittar ofta oss via media eller sociala medier.

Alla som söker sig till oss gör det frivilligt. Och för att gå med i Kompis Sverige ska du vara 18 år, ha uppehållstillstånd och tala en grund-svenska. Du ska också gärna ha deltagit i vår introduktionskurs.


Kompisprocessen

Anmälan 
Du kan anmäla dig här direkt på hemsidan. Antingen via ett formulär eller genom att boka in en intervjutid med oss.

Intervju
Innan vi hittar en ny kompis till dig vill vi träffa och lära känna dig bättre. Antingen är du välkommen till oss för en kort intervju eller så kan du fylla i ett formulär här direkt på hemsidan.

Introduktion
Alla som vill delta i Kompis Sverige ska gärna genomgå en introduktionskurs på ungefär 90 minuter. Här får du verktyg och tips på hur ni får en bra start på er vänskap.

Matchningen
När vi har hittat en bra matchning ringer vi och presenterar vårt förslag. Efter godkännande av båda parter bokar vi in ett matchningsmöte.

Första träffen
Du och din nya kompis träffas för första gången på ett matchningsmöte hos oss. Här får ni även chansen att träffa fler kompispar som ni kan göra saker tillsammans med.

Aktiviteter
Nu är det upp till er att planera era träffar. Om ni vill kan ni följa med på de gratis gruppaktiviteter vi ordnar en gång i veckan. Det kan vara alltifrån fotboll till opera. På dessa gruppaktiviteter kan ni också ta med andra kompisar eller familjemedlemmar. Det finns även museum och utställningar som erbjuder gratis inträde för kompispar.

Uppföljning
Vi hör av oss till er under tiden för att höra att allt går bra. Du kan alltid höra av dig till oss om det skulle dyka upp någon fråga eller problem. Om något känns fel ger vi gärna råd och tips, vi kan också göra en ny matchning.

Träffa en kompis

Stöd Kompis Sverige

Skicka ditt bidrag till 123 563 64 10

Kompis Sverige är en ideell icke-vinstdrivande organisation